Blog 7: De Grote Oversteek

15-12-2021

We zijn er bijna! Ik schrijf dit op zo'n 350 mijl ten oosten van onze bestemming: het eiland Dominica in de Caraïben. 

Onze laatste vrije tijd op Tenerife was heel leuk. We zijn naar een superlekker burgerrestaurant gegaan en ik heb in 6 weken tijd nog nooit zo lekker gegeten. We moesten het er ook even mee doen!

Omdat ik en een paar anderen goed bij waren met ons schoolwerk mochten we op de laatste dag in Tenerife meehelpen om de nieuwe stores (voorraden) aan boord te halen. Dat betekent niet alleen alles van de kade op de boot tillen, maar ook alles netjes opschrijven in de lijsten en zeevast opbergen op allerlei plekken op het schip. Het ging heel vlot en het leverde ons de goedkeuring van kapitein Sam én en ijsje op...

25 november was het dan zover. De trossen los en de haven uit richting het westen!
De wind was perfect, de eerste dag nog heel rustig, maar daarna een steady passaat uit het oosten en noordoosten die ons iedere dag verder de Atlantische Oceaan op blies.

Nu zijn we dus bijna 3 weken verder en we zijn er bijna! Ik heb zo ontzettend veel meegemaakt.

We hadden 2 weken geen internet en nee, ik was het niet die de internetbol heeft losgeschroefd... De grote oversteek is geweldig en ik heb heel veel leuke dingen gedaan en nieuwe dingen geleerd. Het uitzicht is vooral veel water maar ook veel vliegende vissen. Ik heb zelfs een verstekeling vis mogen ontleden wat echt heel gaaf was en misschien ga ik er zelfs een verslagje van schrijven voor Bio. 
Er werd ook bijna een heel grote zwaardvis gevangen maar die is ontsnapt.
We hebben af en toe ook dolfijnen gezien maar ze zijn wel wat zeldzamer op de oceaan.
Ik vond het ook heel gek om sinterklaas op een boot te vieren maar ik heb wel het beste sinterklaascadeau ooit gekregen. We zaten namelijk als brave studenten het laatste uurtje voordat het sinterklaasfeest begon nog netjes aan school te werken totdat er door de salon "WALVIS!!!" werd geroepen. Iedereen schoot naar het bovendek en net toen we dachten dat het een soort van grap was om ons weg te lokken van de salon om sinterklaas op te zetten verscheen hij. Een enorme grijze rug gleed boven het water uit en het was echt een van de ziekste dingen die ik ooit heb gezien. Hij zwom nog een halfuur met ons mee langs de zijkant van de boot en kwam nog een paar keer omhoog om adem te halen. Daarna gingen we sinterklaas vieren. In wachtgroepjes hadden we surprises voor elkaar gemaakt en een roast (plagerig gedicht) geschreven voor de anderen.

De sfeer aan boord is echt gezellig, al helemaal nu de scheepsovername is begonnen. We zijn op dit moment 350 zeemijl van Dominica verwijderd en we moeten het schip zonder de crew naar Dominica brengen. Ik had gesolliciteerd als kapitein maar het is helaas niet gelukt. Ik heb wel veel van de sollicitatie geleerd en als ik veel ga leren en mijn best blijf doen denk ik dat het mij de volgende keer wel lukt om kapitein of stuurman te worden. Ik ben dus nu samen met de meesten matroos wat ook heel leuk is.
Er is 1 kapitein en 3 stuurlui die de leiding geven tijdens het zeilen,
3 bootsmannen die op dek iedereen bij de juiste lijnen zet,
2 machinisten die in de machinekamer alles regelen,
2 bakkers en een keukenteam.

Al deze functies zijn echter ingevuld door meiden en ik hoop dat dit wel goed gaat en dat we niet zinken...

Er zijn ook nieuwe supergezellige wachtgroepjes gemaakt en ik heb weer de 12-4 wacht maar die is wel heel gezellig. Dat betekent 's middags van 12-4, maar ook 's nachts van 0.00 tot 04.00u. (mijn favoriet: onder de sterren!) Ik vind het in iedere geval een supergaaf idee dat wij nu het hele schip aan het varen zijn naar Dominica.

Ik heb ook heel veel zin in het Dominica tropenrooster, elke dag zwemmen en buiten slapen wat betekent dat je niet meer wakker word badend in je eigen zweet omdat het zo warm is.

Mijn haar is geloof ik nooit in mijn leven zo lang geweest, maar ik vertik het gewoon om het aan boord te laten knippen. Niemand kan hier goed krullen knippen en anders ben ik bang dat het zo lelijk is dat ik kaal moet. Ik moet ondertussen ook mijn haar laten vlechten voor elke wacht, anders gaat het namelijk voor mijn ogen hangen bij het sturen en dat is heel hinderlijk. Ik ga mijn haar dus in Dominica laten knippen of er rasta vlechtjes ofzo in laten maken.

Ik heb dus ook heel veel nieuwe dingen geleerd over het zeilen. Het gaat steeds beter ik ken alle lijnen en kan als wachtleider ook al zeilen weghalen en opzetten en alleen simpele manoeuvres doen. Ik heb ook het hele bepalingen ter voorkomingen van aanvaringen op zee doorgenomen en ik wil nog de vaarroutes in de Carib leren. Er is ook een boekje van astronavigatie in de salon en mijn doel is om astronavigatie zelfstandig met dat boekje te leren. Ik heb ook leren lijnen splitsen en we hebben de verschillen tussen de kompaskoers, true heading en course over ground geleerd. Deze kunnen we dus met de variatie en deviatie berekenen en zo zijn we niet afhankelijk van de gps.

De tijdzone is hier -3 dat is dus vier uur vroeger dan bij jullie want jullie zijn +1. Dominica is alleen -4 dus dan is het bij jullie 5 uur later.

Hier vast een paar mooie beelden van de reis tot nu toe. De rest volgt in de volgende blog!