Blog 8, reddingsactie op zee!!

26-12-2021

Sinds mijn laatste blog 350 mijl voor Dominica kwam er plots een spannende wending tijdens de scheepsovername door de meiden. We zaten midden in de scheepsovername dat is een periode dat de leerlingen het hele schip zelf overnemen en er gesolliciteerd word voor verschillende functies zoals kapitein en stuurman. Dan zet de kleine crew een stapje achteruit in hun strandstoelen en moeten wij het schip in Dominica krijgen. Het was voor mij weer een "normale" dag op de oceaan. We bevonden ons 3 dagen voor de kust van Dominica en iedereen kon niet wachten om te genieten van het buiten slapen, zwemmen en de palmbomen.

Alles ging vrij goed en we waren al helemaal gewend aan het leven aan boord en we wisten het hele riedeltje van het wachtlopen. Dat is zeilen bijzetten, afhalen, aan het roer staan, schoonmaken, logboek invullen, watermaker checken in de machinekamer natuurlijk de lunch op de brug. We vonden het daarom vrij raar dat de stuurman van de afgaande wacht tegen ons vertelde dat er een zeilscheepje op de radar was gespot die maar 1 knoop ging (heel sloom) wat erg gek is voor zo'n bootje. We moesten dus erg goed de uitkijk houden. Het duurde niet lang voordat we een mast aan de horizon zagen verschijnen. We werden niet veel later opgeroepen over de marifoon dat het scheepje een medisch probleem had en ze onze hulp nodig hadden, omdat ze de patiënt niet zelf konden verplegen en wij sneller bij land konden zijn. Wij zijn sneller en groter dan het andere bootje dus wij konden sneller binnen het bereik van een helikopter komen. Onze kapitein van de officiële crew nam het even over. Het andere scheepje ging vlak naast ons varen. Er zat maar een meter of 1-2 meter tussen de schepen en hun mast knalde bij elke golf bijna tegen onze tuigage aan. Er werd een lijn naar het andere scheepje gegooid waar de patiënt aan vast werd gemaakt vervolgens moesten we met z'n allen de man binnentrekken. HIj werd opgevangen door de kapitein die hem tot de helikopter kwam zou verzorgen en onze scheepsovername kon weer verdergaan.

De patiënt bleek een Canadees te zijn die de wereld aan het overzeilen was. Het was eigenlijk een super chille man die veel verhalen had en we vonden het eigenlijk jammer dat we de volgende dag weer afscheid moesten nemen. De volgende dag was bijna net zo spannend. Een reddings helikopter kwam onze canadees ophalen. Hij kwam vroeg in de ochtend vlak boven onze mast vliegen. Hij was centimeters boven onze tuigage en bij een stuurfout was het waarschijnlijk fout gegaan. Er kwam een man naar beneden aan een lijn die vervolgens met de patiënt omhoog getakeld werd. Na 10 minuten onze adem inhouden sloeg iedereen een zucht van verlichting. De helikopter vloog naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Voor wat we nu weten gaat het goed met hem, maar hij vond het wel jammer dat hij zijn eerste oversteek net niet helemaal kon maken. Hij zei wel dat als hij gezond uit het ziekenhuis komt dat hij nog even door gaat zeilen en dan weer terug gaat naar Canada.

Wij hebben trouwens ook de kerstverlichting opgehangen en het is nu super gezellig in de salon. We zijn nu helemaal in de kerstsfeer en er draaien 24/7 kerstnummer.