Blog 6: Warmere wateren

15-11-2021

Het begint steeds warmer te worden en de zeilpakken verdwijnen in de hutten en worden verwisseld voor korte broeken en t-shirts. Toen we voorbij Portugal waren werd aangekondigd  dat we eerst naar Porto Santo zouden gaan alvorens door te zeilen naar onze aanvankelijke bestemming Tenerife.

Tijdens de tocht naar het zuiden voelen we hoe het weer steeds lekkerder wordt. De wind staat nu regelmatig in de rug in plaats van op de boeg. Gisteren werden ineens snel de zeilen ingenomen omdat we even vaart moesten minderen. Kapitein Sam had namelijk beet! Aan een lijn die we al een tijdje door het water achter de boot sleepten zat een enorme vis. Een zogenaamde Mahi Mahi. Hij werd op dek direct door Sam gefileerd en we hebben er die avond met z'n allen heerlijk van gegeten. Sorry, vis, zo gaat dat op zee...

Alles is niet altijd koek en ei. We werden laatst streng toegesproken door de kapitein, omdat iemand van ons de wasmachine verkeerd beladen had. Wassen hoort, net als schoonmaken, koken, opruimen etc., ook bij onze taken aan boord. Eén van de twee wasmachines had het begeven... Die kan nu dus pas in Madeira of Tenerife worden gerepareerd. We leren dus ook hoe we goed voor de boot moeten zorgen, maar het gaat wel eens mis...

Op de laatste dag voor onze aankomst in Madeira ging ineens het brandalarm af op het hele schip. Sam stond aan dek met een streng gezicht allerlei opdrachten te geven zoals het sluiten van de ventilatieroosters en het aantrekken van reddingsvesten. We moeten ons dan allemaal aan dek melden voor een afroep op nummer zodat we zeker weten dat er niemand benedendeks is achtergebleven. Gelukkig eindigde Sam met een glimlach: Het was een oefening!. Zo kan een relaxte zeildag toch ineens spannend worden.

Midden in een donkere nacht kwamen we aan in de baai van Porto Santo. Porto Santo is een eiland in de Madeira archipel. Hier hebben we een kleine berg beklommen en vanaf hier konden we het hele eiland zien. Porto Santo is heel rustig en zonder toeristen dus het was heel leuk om dit eiland in onze vrije tijd te ontdekken. We hebben door het dorpje gelopen en inkopen gedaan in de supermarkt. We hebben ook over het prachtige strand gelopen en hebben hier ook voor het eerst bij School at Sea gezwommen. Dit gaf me weer een heel gaaf gevoel en dit was voor mij wel echt een momentje om te beseffen hoe bizar het eigenlijk is wat we allemaal aan het doen zijn en nog gaan doen.

We mochten in Porto Santo voor het eerst sinds Frankrijk weer even onze telefoons. Iedereen ging natuurlijk meteen bellen met hun familie en vrienden. Dat was erg fijn. Ook konden we nu wat foto's doorsturen die we gemaakt hebben. Het is heel gek om zolang geen contact met thuis te hebben, maar het maakt de reis ook heel bijzonder daardoor.

We bleven maar 3 dagen in de haven. Bij het vertrek uit Porto Santo was het zeilen weer even wennen maar kwamen we binnen no time aan in Tenerife. Dit was maar 3 dagen zeilen. Ik kon toen mijn glimlach niet meer inhouden en toen ik Santa Cruz achter de kliffen zag opduiken voelde ik me wel echt heel gelukkig. Bij het ronden van de eerste kliffen van Tenerife heb ik met mijn drone een paar mooie films gemaakt van onze driemaster Thalassa onder vol zeil. Dat is een prachtig gezicht! Zie video hieronder en op de homepage.

In Tenerife maakten we kennis met een Duitse school at sea die naast ons lag. We kregen hier voor het eerst ook een hele dag vrije tijd om avonturen te beleven in Tenerife. Dit was natuurlijk ontzettend gaaf! Ik heb samen met een paar anderen Santa Cruz verkend en alles wat eromheen ligt. Hier hebben we ook de cultuur bewonderd met al onze zintuigen. We hebben de dag afgesloten met een avondduik in de zee en lekker authentiek eten in de stad.

We zijn ongeveer een week in Tenerife gebleven. We hebben naast de mooie vrije dag ook een paar drukke schooldagen gehad. Da's best moeilijk als buiten het zonnetje schijnt. Verder hebben we een museum bezocht waar we van alles leerden over de oorsprong en de natuur van Tenerife. We beklommen met z'n allen de vulkaan El Teide. Die is meer dan 3700m hoog!! 
We zijn anderhalf uur met de bus omhoog gegaan en zijn daarna aan de klim begonnen die de hele dag duurde. Het was heel mooi maar echt super vermoeiend om met de hele groep 1,1 kilometer te klimmen. Het was wel heel gezellig en ik heb wel het gevoel dat de groepssfeer omhoog is gegaan door deze berg te beklimmen. En toen we in de bus terug naar huis gingen kreeg ik wel echt het gevoel dat we een hechte groep waren. In de bus terug heb ik ook nog even geslapen want ik had vandaag namelijk keukendienst en ik heb de afgelopen 3 uur nog in de keuken staan afwassen. Tja, hoort er ook bij...

Op één van de laatste avonden hadden we een heel gezellige pubquiz over Tenerife. We waren verdeeld in vier teams: team Jjjjjjjjudith, team Dojacat, de Bakboordbabes, en ja: team Floris (wat een eer ;-). Het was reuzegezellig. We dachten dat we het heel goed deden, maar moesten de winst toch prijsgeven aan de Bakboordbabes, die overigens aan stuurboord zaten... ppfffff.

Als jullie dit lezen zijn we alweer op open zee. :-0
We hebben net namelijk alle proviand aan boord gehaald voor minimaal 3-4 weken. "Hoezo?" zullen jullie denken? "Het is toch maar een paar dagen naar Kaapverdië?". Dat gaat dus helaas niet door. Vanwege de wind, maar ook een beetje vanwege Corona, lijkt het verstandiger om nu aan de oversteek te beginnen. Morgen gaan we dus de trossen losgooien voor een oversteek van 2700 zeemijlen. Dat zal 2 tot 3 weken duren. Ik heb er heel veel zin in. We gaan de Atlantische Oceaan over zeilen! De wind wordt de komende dagen een heerlijke steady passaat uit het noordoosten. Het weer is goed. We hebben lekkers ingekocht en het hele schip opgeruimd en vaarklaar gemaakt. We zijn klaar om te gaan!

See you on the other side!
Floris