Blog 3: Eerste week en Vertrek

23-10-2021

Zaterdag 23 oktober was de dag van het grote vertrek!
We zijn deze week in de haven van Harlingen druk bezig geweest met het leren kennen van het schip. We kregen les van kapitein Sam en de bemanning over de basics van het schip en het zeilen. Om beurten hebben we deze week geoefend met het klimmen in de touwen tot helemaal bovenin de masten. Wij moeten dat straks ook zelfstandig kunnen! 


Op een druilerige middag kwam deze week de vrachtwagen met proviand aan de kade. Met een groepje leerlingen hebben we dozen en zakken vol rijst, havermout, melk, koffie, groente, fruit, wel 800kg bloem en allerlei anders lekkers aan boord getild. Alles moest worden opgeborgen in kasten en onder banken. Het was een hele klus, maar het is gelukt. 

Vrijdag werden de laatste voorbereidingen getroffen voor het vertrek en kregen we allemaal een paar uurtjes vrije tijd om nog even Harlingen in te gaan. We konden ook nog even bellen met onze vrienden en familie. Dat was heel leuk. Op het schip hebben we natuurlijk geen bereik maar sowieso hebben we normaal niet onze telefoons. Die krijgen we alleen tijdens enkele uurtjes vrije tijd in de havens. 
In winkels van Harlingen  kochten we nog snel een voorraadje pepernoten en lekkers voor de reis die komen ging!

Vanochtend begon een beetje bewolkt, maar het werd al snel wat helderder. 
Rond 11 uur was alles helemaal klaar en mochten oud SaS-ers de lijnen losgooien! Met een paar vrolijke stoten van de scheepshoorn zijn we onderweg. 
Op de kade stonden clubjes familieleden ons uit te zwaaien waaronder ook mijn ouders en mijn zusjes. Het was een prachtig gezicht! 
Met hoog water zetten we koers richting Texel en de open zee!
Iedereen heeft er heel veel zin in!