Blog 15, een schooldag op zee...

06-04-2022

Atlantische Oceaan, 2 april 2022
Lat: 44.45341 Long: -22.4246
(100 mijl zuidwest van Cornwall)

Beste lezers,

Ik ga voor jullie mijn schooldagen aan boord beschrijven die toch ietsje anders zijn dan op het mijn school het Odulphus in Tilburg.

Het is vandaag zaterdag 2 april, en ja, we hebben op zaterdag gewoon school. Ons rooster aan boord bestaat uit 2 dagen wachtlopen, waarin je verantwoordelijk bent voor het zeilen van het schip en 2 dagen school welke elkaar steeds afwisselen. We hebben in het weekend dus ook gewoon school. Daar tussendoor heb je af en toe keukendienst. Dan werk je van 6.30u. in de ochtend tot 22u 's avonds maak je met een groepje al het eten voor 50 personen inclusief broodbakken en afwas!

Ik werd vandaag om 7:15u. mijn bed uit getrokken door de keukendienst die ons altijd heel enthousiast wakker maakt.

We hadden toen om 7:30u. een ontbijt van havermout. We eten 's ochtends meestal havermout of hartige rijst.


Om 8:00u. begint de schooldag. We hebben geen les van docenten, maar we moeten zelf uit onze boeken de stof halen en zelf ons schoolwerk plannen. Dat is voor sommigen best lastig, al helemaal omdat we zo'n raar rooster hebben. Je hebt om de 2 dagen school (behalve de 2 uurtjes school tijdens de wachtdagen) en dan moet je ook nog rekening houden met de excursies die we doen als we ergens aan land zijn.De meesten gaan in de eetzaal of de salon zitten voor school.
In de Cariben ging iedereen buiten zitten, want anders was het veel te warm. Dan moest je ook nog een schaduwplekje opzoeken, anders werd je levend gebakken door de zon.We hebben wel docenten aan boord waaraan we vragen kunnen stellen en die ons aansporen om toetsen maken.

Om 11:00u. is er het 11-uurtje. Dan hebben we een kwartiertje pauze en krijgen we fruitjes voor onze vitamientjes. Je begrijpt: eten is heel belangrijk aan boord! Na 15 minuten worden we weer terug aan ons schoolwerk gestuurd.Af en toe vliegen er ook wat boeken door de salon, omdat we op het moment best hard op de golven op en neer gaan. Gisteren hadden we golven van 6 meter.

Soms komt er een enorme golf over het gangbord en het bovendek en dat is heel grappig om te zien. Het is ook echt koud geworden en het wordt nu elke dag kouder. We hadden laatst in de vroege ochtendwacht een maanboog gezien dat is een soort regenboog, maar dan komt het door de maan in plaats van de zon, en dat is heel gaaf om te zien.

Vanochtend bij het ontbijt kwam er ook een golf in de ventilatieschacht die op zijn beurt weer in de eetzaal belande. Ik was gewoon rustig mijn ontbijtje aan het eten toen ik opeens "flooosh!!" hoorde, en de tafel rechts van mij werd overspoeld door een golf uit het ventilatierooster. Gelukkig hebben we dat luikje nu even dichtgedaan dus dat kan niet meer gebeuren.

Om 12:30u. was het tijd voor de lunch. Vandaag aten we chili con carne. 's Middags eten we altijd warm aan boord. Dat is fijner voor de keukendienst, want we eten dan 's middags het meest uitgebreid en dat is aan boord van een schip veel fijner. Ook tijdens de lunch moet je constant je bakje vasthouden anders gaat die dus vliegen.

We hebben tot 13:30u. middagpauze en na de lunch gaan er soms nog wat mensen even in bed liggen. Hier kan dat gewoon, omdat je bed altijd maximaal 50 meter van je vandaan is.Na de lunch was het weer tijd voor school, maar toen we net een half uurtje bezig waren werd heel hard "WALVIS!!!" door het schip geroepen. Iedereen schoot naar het bovendek om de walvissen te zien. Het was een school pilot whales . Dat zijn een soort heel dikke dolfijnen met een bol hoofd. Dat is altijd weer prachtig om te zien. Daarmee hadden we ons schoolontwijkend gedrag voor vandaag dus weer gehad! Vervolgens ging ik mijn biologie toets maken.
Ik was hier om 17:30u. mee klaar, een half uurtje na het officiële einde van onze schooldag die normaal ook altijd iets langer is dan een schooldag bij jullie. Na de schooldag eten we gezamenlijk meestal een broodmaaltijd. Aan het einde van de dag is er dan tijd om lekker te relaxen, te lezen of spelletjes te doen. We hebben natuurlijk geen wifi, haha...

Ik hoop dat jullie zo een idee hebben van hoe onze schooldagen hier aan boord van Thalassa eruitzien. Wij varen nu ongeveer honderd mijl uit de kust van Cornwall, Engeland. Over twee weken hopen we alweer aan te komen in Nederland. Het was een prachtige reis en een groot avontuur. Tot over 2 weken!

Groetjes vanaf de Atlantische Oceaan!

Floris